Solceller som privatperson, vad får man göra?
Att äga solpaneler och producera sin egen sol är en relativ ny företeelse i Sverige. Men billigare teknik och bättre tillgänglighet har fått intresset för solel att rusa, och varje år ökar antal solcellsanläggningar i Sverige exponentiellt.
För privatpersoner kan det dock vara svårt att orientera sig bland solpaneler, därför tänkte vi på sollagret.se ge klarhet i hur det går att köpa solceller själv, och inte via nyckelfärdigt. Samt vad man själv lagligt får göra, och vad vi rekommenderar att man gör.
Vad man själv får göra
Bygglov
Första steget till vissa anläggningar är en ansökan om bygglov. Som privatperson kan du själv sköta denna del. Är fastigheten belägen inom ett detaljplanerat område, eller inom ett område som kommunen har gjort en lokalbestämmelse, så kan det krävas bygglov för solpaneler. Detta blir dock tämligare ovanligt allt eftersom intresset för solpaneler ökar. Är du däremot osäker bör du rådfråga din kommun huruvida bygglov är aktuellt för dig.
Bor du utanför ett detaljplanerat område eller en lokalbestämmelse så krävs inget bygglov.
Projektering
Innan man påbörjar arbetet med att beställa in material vill man säkerställa att man har har en plan på en anläggning, samt ofta även vind och snölastberäkningar. Dessa räknas ut med hjälp av olika dataprogram. Du får själv vara din egen projektledare. Men vi på SolLagret hjälper dig gärna med projektering kostnadsfritt. Kontakta oss här så återkommer vi inom 24 timmar!
Vill du göra projekteringen helt själv går även det bra. Tänk då på att du vill ha klart för dig hur mycket montagematerial du behöver för att kunna fästa alla paneler.
Montage
Kortfattat kan man dela in montagearbetet av en solcellsanläggning i två delar: Mekanisk montering, och elektrisk installation. Det mekaniska montagearbetet får man göra helt själv. Detta är även det som ofta är mest tidskrävande och arbetskraftsintensivt i en installation. Med andra ord kan man spara mycket pengar på att göra det själv. Exakt hur mycket kommer vi titta på senare.
Vad omfattar då mekanisk montering?
Fästen i taket
Beroende på vad du har för takmaterial, eller markställning, så har du olika fästen. Dessa ska fästas i taket, vilket ofta är det första man gör.
Montering av bärskenor och solpaneler
När takfästen är monterade ska bärskenor monteras i fästen. Solpanelerna kommer sedan monteras i dessa bärskenor med hjälp av panelklämmor. Allt detta får man göra själv, men vi rekommenderar att man försöker vara två personer. Bärläktarna kan vara långa och solpanelerna är visserligen inte tyngre än 20 kilo, men ofta otympliga för en person.
Vad man inte får göra - elinstallation
Du får inte koppla några strömförande delar i egenskap av privatperson. Detta omfattar både likströmskoppling mellan solpanelerna, samt kopplingen mot växelriktaren. Du får inte heller driftsätta anläggningen, ansluta den till elnätet, eller något annat arbete som innefattar elektricitet. Allt detta måste göras av en som elektrikerfirma är registrerade hos Elsäkerhetsverket för verksamhetstypen "Elproduktionsanläggningar".
Sammanfattning - Nyckelfärdigt versus privat?
Att köpa och montera solceller själv är en bra lösning för den som är lite händig. Men man måste vara noggrann och följa det regelverk som finns, både inom bygglov men framförallt elkopplingen. Företag som erbjuder nyckelfärdiga lösningar är ofta väldigt kritiska till "självfixare". De menar att montage som utfört av privatpersoner är mer osäkra och ofta inte korrekta. Installationen är en stor del av deras intäkter, och genom att erbjuda installation, och därför bli enda leverantören, kan man ofta också öka marginalerna på materialet. Många montörsfirmor erbjuder även kunden att vara med och montera, för att spara pengar.
Nyckelfärdigt är inte heller en garanti för en hundraprocentig installation. Just nu är det lite av en guldrush ute bland nyckelfärdiga leverantörer, vilket resulterar i firmor som är överarbetade, och i vissa fall underkvalificerade. Experter varnar för att uppemot fyra av fem nyckelfärdiga kan ha allvarliga brister. Så oavsett hur du gör med din anläggning, bör du vara närvarande vid planering, och installation.
4 Kommentarer
Nick
Hej, om man köper material själv, vilket företag kan göra installation i Stockholm?
Hans Lundgren
Hej ! Läste under fliken “Tillbehör” att man som privatperson får dra DC kablar själv men här i bloggen är detta inte tillåtet, vad gäller ?
Bernth Karlsson
Hej. Om så många som fyra av fem nyckelfärdiga solcellsanläggningar kan ha allvarliga brister, är det ju säkrare att göra allt jobb själv, även eljobbet.
Det måste ju finnas utförliga beskrivningar på hur man installerar allt.
Så om jag köper alla delar till en anläggning så kommer jag att installera ALLT själv, även all el, FÖR SÄKERHETS SKULL.
Mvh Bernth Karlsson
Kenneth Holm
10 206 kWh producerat per år & 12 000 kWh konsumerat per år
ZNShine Solar – 530W, 144M, 10BB, Bifacial, GlasGlas, PERC, 23 st Huawei – SUN2000-M2 12 kW, 1 st
Huawei – 450W Optimerare, 23 st
23
530 W
12,2 kW
10 206 kWh 11 623 kr 276 583 kWh
Hej
Vad kostar det att köpa ett solsellspaket av er likt detta ovan
Är elektriker och tänkte göra jobbet själv
Mvh
Kenneth Holm