Är Huaweis växelriktare bra?

Är Huaweis växelriktare bra?

Utöver mobiltelefoner och datorer är Huawei även verksamma och världsledande inom solcellsteknik. Huaweis RND-center (Research and development center) ligger också i Stockholm. Men varför ska man välja en växelriktare från Huawei? Vad finns det för fördelar? 

Varför ska man välja en växelriktare från Huawei?

Tittar man först på Huawei som bolag är de enormt stora. Som medlem av fortune 500 är Huawei ett av världens största bolag med tusentals anställda. Bara på utvecklingssidan jobbar 80 000+ anställda. På solenergimarknaden har även Huawei en enormt stor andel, både på kommersiella anläggningar och på bostäder. Därför kan man vara säker på att det är ett bolag som kommer vara kvar vilket även gör deras garantier mer trovärdiga. 

En smart växelriktare som ser till att anläggningen jobbar optimalt

Huawei har en funktion där den diagnostiserar strängarna i anläggningen. Det betyder att växelriktaren ser till så att anläggningen jobbar som den ska och ser till så att strömmen och spänningen är rätt. Om något avviker från det vanliga skickar växelriktaren ett felmeddelande. Detta gör det enklare att upptäcka fel i anläggningen.

Utöver det har växelriktaren även detektering av ljusbågar (Arc Fault Circuit interrupter, AFCI). Detta ger extra säkerhet till anläggningen. Glapp mellan kontakter kan skapa ljusbågar och är den vanligaste orsaken till brand. Huaweis växelriktare har ett inbyggt säkerhetssystem som upptäcker detta och bryter kretsen och därmed avbryter likströmsflödet vilket minskar risken för brand. Växelriktaren skickar även ut ett felmeddelande. 


Möjlighet till effektoptimerare på hela eller utsatta delar av anläggningen

Huawei har utmanat spelar i branschen och tagit fram sina egna optimerare. Dessa fungerar på paneler med en märkeffekt upp till 450 watt. Något som är speciellt med Huaweis lösning är att det inte krävs optimerare på alla paneler som i andra system. Har man tex solpaneler i två väderstreck men endast en sida är utsatt för skuggor. 


Huaweis garantier


Huawei sticker ut på marknaden med 10 års produktgaranti på flera av sina växelriktare. Eftersom det är ett sådant stort bolag kan man också vara säker på att kunna införliva sin garanti även om 7 - 8 år. Branschstandard på växelriktare är 5 års produktgaranti. 


Framtidssäkrad växelriktare kompatibel med batteri


Om man har en växelriktare från Huaweis M1 och M0 serie i en effekt mellan 3 - 10 kW har man även möjlighet att koppla in Huaweis egna batterier. Dessa kallas Luna och är prisvärda, med bra funktionalitet. De har en 100% DOD (Depth of discharge) vilket innebär att man kan ladda ur dessa till 100%. På varje växelriktare går det att bygga ett batteri med en kapacitet på totalt 30 kWh.

Klicka här för att komma till Huaweis batterier

Möjlighet till nödström/Ö-drift

Med Huaweis växelriktare kan man inte uppnå 100% Ö-drift. Men vid strömavbrott kan man få nödström till en fas med hjälp av deras frånskiljare som kallas “Back up box”.

Ett system för allt 


Något som också gör att Huawei sticker ut är deras “one fits all”. Från 3 kW upp till 10 kW går det att använda växelriktare, smart power sensor, batterier, nödström på en fas med batterier. 


Utformning 


Huawei har gått ifrån displayer på växelriktaren, detta eftersom displayer och knappar har orsakat problem där vatten och liknande kan tränga in. Huawei är inte ensamma på marknaden med att gå ifrån displayer. 


Prisbelönad växelriktare 


Det är inte bara Huawei som säger att de är bäst. 2019 vann Huawei intersolar award för bäst växelriktare. Vilket gör att man kan vara säker på att det är produkter med kvalité.

Tystlåten växelriktare med passiv kylning


En oro för många villaägare är att man ska störas av sin anläggning. Särskilt från fläktar i växelriktaren som står och skriker. Huawei använder sig av naturlig konvektion, detta bidrar även med att man har låg så kallad “fail rate”, dvs felfrekvens där enbart 0.5% av växelriktare inte jobbar som de ska. Detta har man även verifierat med ett tredjeparts institut.  


Lång garantitid 


Något de första ofta tittar på när de väljer produkter är garantitiden. Av de stora tillverkarna inom växelriktare sticker Huawei ut, den standard som idag finns på marknaden är 5 år men Huawei erbjuder hela 10 års produktgaranti. 


Lätthanterlig 


Tittar man på systemen för villa är det väldigt lätthanterliga produkter när det kommer till installation. Tittar man på vikten för växelriktaren är de otroligt lätta, speciellt om man jämför med konkurrenterna. Detta beror framförallt på att man fått ned temperaturen, vilket blir mindre kylning, mindre komponenter och därmed mindre material och kostnad. För vanliga villasystem går det att hantera och montera växelriktaren själv.

Installation av Huawei växelriktare 


När det kommer till installationen så är den väldigt enkel. Till skillnad från många andra växelriktare är det inga skruvar som behöver lossas eller kåpor att tas bort. Alla anslutningar finns på undersidan och är lättåtkomliga. På AC-sidan är det snabbkontakter som på DC-sidan som man låser fast kablarna i.


Bilden nedanför är ingångarna för Huawei M1-seri 3-10kW. 

LADDA NED INSTALLATIONSANVISNINGAR HÄR

Prisvärd växelriktare 


Tittar man på konkurrenter som Fronius, SMA, Sungrow, Growatt och Solis så är Huawei klart konkurrenskraftig både när det kommer till pris och funktionalitet. Men sedan är det även en smaksak. 


Huawei Community  


Community.solar.huawei.com hamnar man mitt i diskussionerna där många av problemen och lösningarna diskuteras. Vi rekommenderar varmt att titta in där.

Skriv en kommentar

Alla kommentarer granskas innan publicering